Hogyan lehet összeszoktatni a kutyákat?

Egy kutya érkezése öröm lehet a család egésze számára, azonban ha van egy régebbi, idősebb kutyusunk is, a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy számára is öröm legyen az új családtag érkezése, és a két háziállat hamar megszeresse egymást, vagyis összeszokjanak. Ennek elérése érdekében ajánlatos megfogadni az alábbi tippeket:

A kiválasztás fontossága

Már a kiválasztásnál is fontos, hogy a kutyánkkal „együtt válasszuk ki” az új jövevényt, azaz olyan új kedvencet vigyünk haza, akivel a kutyánk is kijön. Vigyük el magunkkal kutyánkat, hogy ő is megismerhesse az új családtagot. Amennyiben a két kutya közül az egyik agresszív módon viselkedik a másikkal, nagy valószínűséggel nem fognak jól kijönni a jövőben sem.

Fontos, hogy olyan kutyát válasszunk, akivel szívesen játszik a már meglévő kedvencünk is. Amennyiben az örökbefogadás mellett döntünk, rábízhatjuk magunkat a menhely dolgozóira, hiszen ők jól ismerik az ott lakó kisállatokat.

Amennyiben nincs lehetőség arra, hogy a kiválasztás előtt találkozzon a két kutya, az első találkozót mindenképpen egy semleges helyre szervezzük, például egy parkba egy közös séta során, hiszen a meglévő kedvencünk fenyegetésnek észlelheti, ha új állat jelenik meg otthonában. Így fontos az elővigyázatosság, és lehetőség szerint ne a lakásban történjen az ismerkedés.

A szabályok felállítása

Nem szabad elfelejtenünk, hogy úgy, ahogy a gyermekek esetében is, itt sem szabad kivételeznünk. Ne engedjünk meg olyat az egyiknek, amit a másiknak ne, és ne fordítsunk hátat egyiküknek sem. Ugyanazok a szabályok vonatkozzanak mindkettőjükre és egyiküket se hanyagoljuk, hiszen az elhanyagolt kedvenc akár depresszióba is eshet ebben az esetben.

A kutyák fejében a család a falka, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe. Épp ezért egy új jövevény érkezésekor kisebb hatalmi harc veheti kezdetét a dominancia eléréséért. Ez teljesen normális folyamat, ameddig nem fordul át nagyfokú agresszióba, azonban ha ez megtörténik, kérjük kutyakiképző segítségét, hogy nehogy kárt okozzanak egymásban.

A dominanciáról

Biztosítanunk kell mindkettőjüknek saját tálat, ágyat és játékokat, hogy ne a másikét vegyék el, ezzel felbosszantva őt. Az új családtag érkezésekor figyelembe kell vennünk az állatok személyiségét is: az ivartalanított kutyák nyugodtabbak és nem törekszenek arra, hogy feltétlenül ők legyenek a dominánsak, ezért az ő esetükben könnyebb az összeszoktatás más állatokkal.

Egy hím és egy nőstény általában jobban kijön egymással, azonban a felesleges szaporulat elkerülése érdekében ne tartsunk együtt két különböző nemű, nem ivartalanított kutyát. Felejtsük el az olyan sztereotípiákat, hogy a kis és a nagytestű kutyák nem jönnek ki egymással: ha ez a helyzet áll fenn, valószínűleg csak nincs megfelelően szocializálva kutyánk, így érdemes trénerhez fordulni.

Amennyiben idős kutyánk mellé szeretnénk egy kölyköt, fontos szem előtt tartanunk a meglévő idős kutya igényeit is: hiszen a megfáradt öreg barátunknak nem biztos, hogy szüksége van egy eleven picire, aki folyton nyaggatja és játszani akar vele, azonban, ha megfelelő az idősebb kutya fizikuma, akkor nincs akadálya egy kölyök érkezésének.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük