Milyen módon lehet összeszoktatni a macskákat?

Bizonyos szempontból a macskák pontosan olyanok, mint az emberek. Mikor találkoznak, van, hogy rögtön egymásra hangolódnak és jóban lesznek, de van, hogy a kezdetektől fogva ki nem állhatják egymást. Sajnos ez elég kiszámíthatatlan és rendkívül óvatosan kell két macskát összeszoktatni.

Legyünk türelemmel

Általában, mikor valaki hazaviszi második cicáját, arra számít, hogy első kis kedvencével teljes mértékben kijön majd, együtt fognak aludni és játszani és majd vigyáznak egymásra, ám ez sajnos nem mindig megy zökkenőmentesen. A következő néhány tipp segítségével megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Akár hetekbe is beletelhet, mire igazán összeszoknak. Inkább haladjunk lassan a dolgokkal, minthogy később hatalmas veszekedések legyenek. Fordítsunk sok figyelmet az első cicánkra, hogy ne érezze magát kitúrva az új jövevény által.

Szeparáljuk el a két állatot

Ha lehetőségünk engedi, a kezdetekben külön helyiségben helyezzük el a új kedvencünket. Alakítsunk ki neki egy saját kis otthont a fürdőszobában kisszobában vagy akárhol, ahol külön lehet. Legyen neki saját alma, eledele, vize, játéka, alvó helye, magyarán mindene, ami egy cicának kell. Ez idő alatt a másik macskának van ideje megszokni a jövevény szagát, még mielőtt szemben állnának egymással.

Használjunk jutalomfalatot

Az elválasztó ajtó közelébe helyezzünk el jutalomfalatot, ami mind a két macskát egyidőben oda vonzza, így a másik szagához valami pozitívumot fognak társítani. Néhány nap elteltével cseréljenek szobát, ezzel még intenzívebben megismerik majd a másik állat szagát. Megpróbálkozhatunk kezdetleges összeeresztéssel szúnyoghálón, vagy valami hasonló vékony elválasztón keresztül csak hogy lássuk, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a jószágok. Amint azt tapasztaljuk, hogy legalább az egyik macska elkezd fújni a másikra vagy borzolja a szőrét, ne erőltessük tovább a dolgot és inkább várjunk még.

Nehézségek az összeszoktatás alatt

Alapvetően a macskák szeretnek játékosan verekedni, amivel nincs is semmi probléma. Kisebb pofozkodás akkor is előfordulhat az összeszoktatás során, ha az alfa hím fenyegetve érzi magát és móresre akarja tanítani a többi hímet. Az ezekhez hasonló verekedések hamar abba is maradnak és nem fajulnak el. Ha mégis elfajul a helyzet, lehet, hogy szét kell választanunk őket, ám ezt sose puszta kézzel tegyük.

Dobjunk közéjük valamilyen puha tárgyat, egy párnát vagy rongyot, esetleg csapjunk zajt vagy spricceljük le őket egy kis vízzel. A lényeg, hogy tereljük el a figyelmüket anélkül, hogy bántanánk őket vagy mi magunk megsérülnénk. Ennek a néhány tanács megfogadásával biztosan könnyebben kijönnek majd kiskedvenceink és jelentősen pozitívabb kapcsolat lesz köztük, mintha csak simán összeeresztenénk őket.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük