Mikor kezdj el kiskutyáddal először tréningezni?

Épphogy csak megérkezett új otthonába új családtagunk és már azon gondolkozol, hogy mit taníts neki először? Vagy egyelőre még csak csodáljátok a cuki pofiját és örültök neki? Egyik sem meglepő viselkedés. Azonban nincs olyan új gazdi, akiben nem merülne fel, hogy mikor érdemes először tanítani kiskutyánkat.

Talán az egyik leggyakoribb kérdés, amit egy kutyatréner Budapesten vagy bárhol a világon kap: mikor kezdjen el tréningezni kölyökkutyájával? Nos, a rövid válaszunk az, hogy még tegnap. De tényleg. Érdemesebb mihamarabb elkezdeni a kölyökkutya tanítását. Persze az nem mindegy hogyan és mennyit, de nincs mire várni!

Picit bővebben is azért kifejtjük miért érdemes mihamarabb elkezdeni kölyökkutyánkkal a tréninget

#1: A legbefogadóbb állapotuk 5-6 hónapos korukig tart

A kiskutya 5-6 hónapos koráig érdemes tehát minden olyan ingerrel megismertetni, amelyre szüksége lesz a jövőben életmódunk miatt. Használjuk ki ezt az időszakot, ismertessük meg minél több ismeretlen és fura dologgal. Hidd el, sokkal könnyebb lesz utána számátokra a közös élet!

#2 Legyen minél egyértelműbb, hogy mit tehet a kiskutya

Ismerősek ezek a mondatok: Nem! Ne rágd! Ne edd meg! Ne menj oda! Oké, de akkor mit csinálhat? A mi feladatunk, hogy ne csak azt mondjuk meg kiskutyánknak mit nem lehet csinálni, hanem azt is, hogy mit tehet helyette. Ügyeljünk rá, hogy a korai tréning alatt dícsérjük kiskutyánk azon viselkedését, aminek örülünk és szeretnénk, hogy a jövőben is így csinálja.

#3 A képzés mindig jó hangulatú

Sokaknak az elvárása óriási egy kölyökkutyával szemben. Már az első pillanatban amikor kérjük tőle tudjon ülni, feküdni, pörögni, halottat játszani. Na de ezek a tanítások sokkal, de sokkal hosszabb folyamatok, egyáltalán nem egyik pillanatról a másikra tanulja meg. Ha pedig mi türelmetlenek vagyunk, akkor kiskutyánk befeszül és a tanulás a kutya számára egy kín lesz. Aminek az lesz a következménye, hogy nem szeretne majd velünk együttműködni.

A tanítás mindig móka és kacagás. A jó pillanatokat jelöljük meg, de semmiképp ne reagáljunk agresszívan 1-1 rossz viselkedésre. Ha úgy érezzük, hogy már nem bírunk nyugodtak maradni (hiszen mi is emberek vagyunk, lehet nem vagyunk megfelelő lelki állapotban a tanításhoz egy nehéz nap után), akkor inkább hagyjuk abba!

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük