okos otthon

Hogyan készítsünk intelligens otthont?

Ebben a cikkben röviden bemutatjuk azokat az eszközöket és technológiákat, amelyekre szükség lesz az okosotthon létrehozásához és kezeléséhez.

Nincs szükség drága okostévére, légkondicionálóra, kávéfőzőre, vízmelegítőre és más intelligens készülékekre a távoli vezérléshez. Kezdjük az elsődleges vezérlőkkel, és eljutunk a költségkerethez hozzáadható termékekhez.

Internet kapcsolat és router

Az első dolog, amire szüksége lesz, az az internet elérhetősége és egy minőségi útválasztó. Ha rendelkezik internetkábellel, de nincs útválasztója, akkor a WiFi hálózathoz minőségi kábelt kell vásárolnia.

A legtöbb régebbi útválasztó támogatja a 802.11 szabványt. Nem rossz, de ha az internetszolgáltató 100 Mbps vagy gyorsabb sebességgel szállít, akkor nem fogja tudni kihasználni ezt a sebességet. Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni, az útválasztó hatótávolsága – ügyeljen arra, hogy otthonában megfelelő lefedettség legyen.

Egy jó vezeték nélküli útválasztónak minden bizonnyal több Ethernet-portja és USB-portja van a hátoldalon, hogy közvetlenül csatlakozhasson az eszközökhöz.

Intelligens termékek típusai

Számos intelligens termék létezik, amelyek megkönnyítik mindennapjait. Mindenkinek vannak előnyei és hátrányai, és általában nem a legjobb termék.

Ez azért van, mert nagyon sok esetre van szükségünk, és nincs olyan TOP termék, amely minden problémát megoldana. Az egyik első dolog, amivel kezdhetsz:

  • Okos izzók – Leggyakrabban WiFi-n keresztül vezérelhető, de vannak olyanok is, amelyek Zigbee és Zwave protokollal működnek. Nagyon könnyen telepíthető, és szinte minden Voice Assistant támogatja. Használhatja őket vagy telefonját/táblagépét a világítás fényerejének és színének módosításához. Állítsa be a be- és kikapcsolási ütemterveket. Hátránya, hogy amikor a lámpa ki van kapcsolva a kulcsról, már nem tudod irányítani őket, mert nincs bennük áram. Tehát annak érdekében, hogy folyamatosan hozzáférhessen az okos izzókhoz, gondoskodnia kell arról, hogy a kapcsoló mindig be legyen kapcsolva.
  • Okos foglalat – Ez egy adapter, amely a konnektorhoz van csavarozva, és egy egyszerű LED izzót helyeznek rá. Így most már távolról is vezérelheti ezt az izzót, még akkor is, ha külföldön tartózkodik. Hátránya, hogy megnő a mérete, és néha nem fér bele a lámpatestbe.
  • Okos konnektor – Valószínűleg az egyik leghasznosabb és legkönnyebben használható intelligens termék. Általában WiFi-n keresztül vezérlik őket. De ismét, ha Ön a Zigbee és a Zwave rajongója – vannak olyan termékek is, amelyeket a Hubon keresztül kezelhet. A készülékeket távolról is be- és kikapcsolhatja. Figyelemmel kísérheti az általuk fogyasztott áramot is. Vagy állítsa be és kikapcsolja őket az áramköltségek optimalizálása érdekében. Lehetnek eltávolítható adapterek vagy beépített okos konnektor aljzatok.
  • Intelligens kamerák – Nézze élőben, vagy rögzítse, mi történik otthonában távollétében. Értesítést küld, ha mozgást észlel. Lehetőség kétirányú beszélgetésre a szobában tartózkodó személlyel, riasztó bekapcsolása, babaőrzőként való használat és sok egyéb extra. Az IP-kamerák már nagyon elterjedtek az otthonokban, és nagyszerűen kiegészítik a biztonságukat.
  • Okos redőnyök / motoros függönyök – első pillantásra úgy néznek ki, mint a szokásos redőnyök / függönyök, és úgy vannak felszerelve. Ezek ismét távolról vagy hanggal vezérelhetők. A redőnyök nyitásának és zárásának, illetve maguknak a redőnyöknek a fel- és leengedésének ütemezése beállítható. Ha van fényérzékelőjük, akkor ő maga tudja irányítani őket.
  • Okos zár – Oldja fel és zárja be telefonjával. Lehetőség van hanggal vezérelni. Távolról vezérelheti a hozzáférést, és számos értesítés zárolását is beállíthatja. Lehetőség van a feloldás és a zárás ütemezésének beállítására. Például 20:00-kor bezárni az ajtót, ha nyitva marad. Vagy reggel 7:30-kor oldja fel az irodát, hogy az alkalmazottak munkába állhassanak.

Számos más hasznos intelligens termék is található a piacon. Vásárlás előtt mindig győződjön meg arról, hogy kompatibilis-e azzal az eszközzel, amellyel vezérelni fogja őket. Legyen az Voice Assistant, Hub vagy telefonja/táblagépe operációs rendszere.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük