Miért mozogjunk minden reggel?

Nem nagy titok, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással van szervezetünk több aspektusára is. Ha a reggeleket egy kis tornával indítjuk, sokkal energetikusabb lesz az egész napunk. A következő hat ok miatt érdemes korábbra állítani az ébresztő óránkat és mozgással kelni.

Napfürdő és energiabomba

Inkább a tavaszi és nyári időszakban ugyan, de a korán keléssel és a korai sportolással sokkal több napfényt „szívhatunk magunkba”. Ha az első napsugarakkal együtt kelünk és a szabadban mozgunk, már kora reggel rengeteg hasznos D-vitaminhoz jut hozzá szervezetünk.

A korai kelés és az ezzel egybekötött korai sport segít felébredni és felfrissülni mind a testnek, mind a léleknek. Nem mellékesen a korai sport beindítja az anyagcserét és emésztésünket is serkenti – javítja. A mozgás boldogsághormont termel és jobban felfrissít, mint egy nagy pohár kávé, így a nap folyamán sokkal kisimultabbak és energetikusabbak leszünk. Továbbá a mozgásnak köszönhetően idegrendszerünknek is jót teszünk.

Az éhségérzet csökkentése és az emésztés javítása

A mozgás közben felszabaduló szerotonin csillapítja az éhség érzetet, illetve kevésbé fogjuk kívánni a szénhidrátot. Egy kiadós reggeli torna után inkább valamilyen egészséges reggeli után fogunk vágyakozni sem, mint a cukros és zsíros félék után.

A sportnak köszönhető jobb emésztés és csillapodott teltségérzet az egész napunkra hatással lesz. Elkerüljük a puffadást és a kellemetlen teltségérzetet, ám ehhez az kell, hogy mozgásunkat ne egészségtelen cukros ételekkel zárjuk le.

Pihentetőbb alvás

Ha azzal a tudattal bújunk ágyba, hogy másnap 1-2 órával korábban kell kelnünk, ugyanis sportolni megyünk, valószínűleg korábban is térünk nyugovóra. Ennek következtében egy kiszámítható és normalizált alvási ciklus alakul ki. Figyeljünk arra, hogy minimum 7, de inkább 8 órát aludjunk egy éjszaka.

Ha sikerül rávennünk egyik családtagunkat, ismerősünket, hogy a reggeli séta vagy jóga közben tartson velünk, még egy kis extra szociális életben is részünk lehet. Nem mellesleg, ha edzőtársunk van, sokkal kitartóbbak leszünk és kevésbé fogjuk elhanyagolnia a rendszeres sport tevékenységet.

Sajnos viszonylag nehéz kialakítani egy rendszeres sport tevékenységet, de ha egyszer sikerül, mindenképp igyekezzünk megtartani, ugyanis hosszútávú előnyei pótolhatatlanok. Az, hogy mit sportolunk szinte mindegy, a lényeg, hogy rendszeres legyen és, hogy szeressük csinálni.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük