Egészséges őszi gyümölcsök és zöldségek
Az ősz beköszöntével fokozottan fontossá válik, hogy testünk megfelelő vitaminhoz jusson, annak érdekében, hogy az őszi megbetegedéseket és levertséget elkerülhessük. Szerencsére ebben segít az ősszel termő finomabbnál finomabb gyümölcsök serege.
Ha van kertünk mindenképpen ültessünk néhány őszi gyümölcsöt, így a lehető legolcsóbban hozzájuthatunk ezekhez az ételekhez. Nézzünk meg 10 gyümölcsöt, amit, ha az őszi hónapokban fogyasztunk nagy eséllyel elkerülnek bennünket a betegségek.
Alma, szőlő, füge és birsalma
Az egyik közismert vitamin forrás az alma. Az év minden szakaszában elérhető, ám ősszel kezdődik az igazi dömping. Lehetőleg friss, saját termesztésű almát együnk minél többször. Napi egy alma elfogyasztásával biztosan nem lesz hiányunk B1-, B2-, B6-, és A- vitaminban. Továbbá megfelelő mennyiségű vashoz magnéziumhoz és kalciumhoz is hozzájut szervezetünk.
Az ősz talán legjellemzőbb gyümölcse a szőlő. Ilyenkor igazán könnyű beszerezni friss hazai fajtát. Kiváló B3 vitamin és B6 vitamin forrás, valamint foszfor és magnézium tartalma is magas. A füge sajnos hazánkban nem annyira elterjedt, inkább szomszédainknál számít népszerű ételnek. Próbáljunk ebből is legalább alkalmanként fogyasztani néhány szemet a magas A- és B – vitamin tartalma miatt.
Habár nem sokan kedvelik a birsalma ízét, jól jöhet a benne található A-, B1-, B2-, B6-, E- és P- vitamin is szervezetünk számára. Ezeken felül tartalmaz még vasat, magnéziumot és kalciumot is.
Sütőtök, édesburgonya, padlizsán, vöröskáposzta és kelkáposzta
Szintén egy őszi nagy kedvenc a sütőtök. Rengetegféleképpen elkészíthető és magas C-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően még egészséges is. Tökéletes egészséges köret alternatíva az édesburgonya. Igazán vitamin dús, B és E vitamin bőven található benne, továbbá a fehérje tartalma is magas.
A padlizsán szintén egy igazán változatosan elkészíthető zöldség. B-, C- és K – vitamin tartalma kiemelkedő, védi a szívünket és segít a cukorbetegség megelőzésében. Az igazi ínyenceknek külön öröm lehet savanyítva fogyasztani a vöröskáposztát, de párolhatjuk is, illetve salátába is tehetjük. Egyes mondások szerint a vöröskáposzta a szegények gyógyszere a nagyon magas A-, B- és C- vitamin tartalma miatt.
Mivel a kelkáposzta zöldleveles, így kitűnő az immunrendszerünk védelmére. Fogyasztásával nagyobb eséllyel előzhetjük meg a rák kialakulását, de az egyszerű megfázás ellen is véd a magas A-, B- és C-vitamin tartalma miatt.