kollagén

Mi az a kollagén és miért fontos beszerezni ?

Mindannyian szép bőrre vágyunk, amely nem veszít jó megjelenéséből az évek során, valamint egészséges ízületekre, és ez néhány válasz arra a kérdésre, hogy mi is az a kollagén. Mert fontos ügyelni arra, hogy szervezetünkben minden anyag megfelelő szinten legyen.

Manapság jobban odafigyelünk arra, hogy mi is az a kollagén, és milyen fontos szerepet tölt be szervezetünkben életünk különböző szakaszaiban.

Mi az a kollagén?

Biológiai szempontból a kollagén az állatok kötőszövetében található fő fehérje. Legnagyobb mennyiségben az emlősökben és természetesen az emberekben fordul elő. Mennyiségi értelemben ez a testünkben lévő fehérjék körülbelül 1/4-e.

A kollagénnek számos olyan tulajdonsága van, amelyek megkülönböztetik más fehérjéktől. Kemény, oldhatatlan és rostos. Ez utóbbi az, ami lehetővé teszi, hogy rugalmas legyen, és ezáltal segítsen bennünket a mozgásban az évek során.

Amikor megkérdezzük, mi az a kollagén, fontos tudni, hogy a kollagénnek különböző típusai vannak, amelyek különböző funkciókat látnak el.

Jelenleg 28 típusú kollagén ismeretes a tudományban. A leggyakoribb és az egészség szempontjából legfontosabb az I., II. és III. típusú kollagén. Szerepüket töltik be bőrünk, ízületeink, szemünk, sőt bélflóránk megőrzésében is.

Meglepő-e vagy sem, de nagyon népszerű és kedvenc ételekben találunk kollagént – még azokban is, amelyek gyakran diétákba esnek.

A kollagén természetes forrásai:

  • Marhahús
  • A hal
  • Csirke hús

Minden C-vitamint tartalmazó gyümölcs és zöldség közvetve elősegíti a kollagén szintézisét a szervezetben. Ezért gondolják, hogy fogyasztásuk nemcsak erősebb immunrendszerhez vezet, hanem több kollagénhez is vezet a szervezetben.

Sajnos az évek múlásával a szervezet kollagénszintézise természetesen csökken. Ezután kozmetikumok és gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők formájában kell beszereznünk.

Hol található a kollagén a szervezetben?

A rövid válasz erre a kérdésre a következő: testünk minden legfontosabb részében, amit nap mint nap használunk – anélkül is, hogy gondolnánk.

Leggyakrabban, amikor arról beszélünk, hogy mi a kollagén, a porcokhoz, inakhoz és ízületekhez társítjuk. társítjuk . Ezek azok a testrészeink, amelyek nagyon fontosak a mozgásunkhoz. Szinte az izmokkal egyenrangú, ápolni és táplálni kell őket, hogy hatékonyan és fájdalommentesen szolgálhassanak bennünket.

Azonban, mint már említettük, a kollagén szintetizálódik a szervezetben, de vannak külső források is. Felismerjük, hogy nagyobb szükségünk van rá, vagy megszakad a szintézise, ​​amikor mozgás közben ízületi fájdalmat érezünk, vagy duzzanatot észlelünk azon a területen, ahol ez található.

Rajtuk kívül azonban a kollagén fontos a fogak és a csontok számára. Testünk ezen kemény és stabil részei nem lehetnek ilyen jó egészségben, ha nem jutunk hozzá a szükséges mennyiségű kollagénhez.

Ennek az az oka, hogy az anyagnak köszönhetően a fogak jobban tapadnak az ínyhez. Ezért még akkor is, ha a fogak instabilitása van a szájüregben, érdemes szakemberhez fordulni és növelni a kollagénbevitelt.

És még többet arról, hogy mi az a kollagén: rugalmassági tulajdonságaival erősíti az ereket is. Így élvezhetjük az egészségesebb szív- és érrendszert, amely plazmát és oxigént szállít testünk minden részébe.

Végül, de nem utolsósorban a szemekben találjuk meg. Ott a fehérje fontos a szaruhártya egészségéhez és jó látásunkhoz az évek során.

Kollagén és bőr

Eddig lenyűgözött a válasz arra vonatkozóan, hogy mi az a kollagén? A következő lépésben meg kell említenünk, hogy bőrünk megjelenéséhez elengedhetetlen.

Valójában ez a fehérje az egyik oka annak, hogy fiatalabbnak és simábbnak tűnik, vagy éppen ellenkezőleg, száraz és ráncos.

Ebben az értelemben nem nehéz észrevenni a kollagén hiányát magában a szervezetben – a jelek a szeme előtt lennének.

Ha megereszkedett bőrt, több ráncot és csökkent rugalmasságot észlel, akkor szinte biztos, hogy szervezetében lelassul a kollagén szintézise, ​​vagy több tényezőre van szüksége belőle.

Az évek során kutatások és szakértők bizonyították a fehérje hatékonyságát és hatását a bőrre. Ez az oka annak, hogy egyesek odáig mennek, hogy „a ragyogó és gyönyörű bőr titkának” nevezik.

Melyek a kollagén funkciói a szervezetben?

Ezek közül néhányat már kiemeltünk, és történetünk ezen részében a kollagén által befolyásolt, kevésbé ismert funkciókra fogunk összpontosítani. Ezek közé tartozik:

  • Az alvás javítása – a szervezetben lévő megfelelő mennyiségű kollagén egyenlő a minőségi és pihentető alvással, mivel a benne található aminosavak egyike: a glicin.
  • Súlyra gyakorolt ​​hatás – a kollagén az anyagcserénket is segíti és növeli az energiaszintünket. Hatékony intézkedésekbe fektethetjük tehát a deréktól mért felesleges centiméterek kezelésére.
  • Előnyök a bélflóra számára – ez a törékeny egyensúly a kollagénnek köszönhetően könnyebben szabályozható. Erősíti és erősíti a bélszöveteket, ezáltal felgyorsítja a tápanyagok felszívódását és megszabadul a feleslegtől.
  • Néhány további előny a látásunk számára: Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a kollagén segít csökkenteni a striákat és narancsbőrt a testen.

És ez csak néhány előnye a kollagén típusától és a szervezet szükségleteitől függően.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük