Hogyan tartsunk tengerimalacot?

A tengerimalacok rendkívül aranyos kisállatok, így nem meglepő, hogy nagy népszerűségnek örvendenek. Ám mielőtt beszereznénk egyet néhány dolgot meg kell fontolnunk és eldöntenünk, hogy tényleg való-e nekünk ez a kisállat. Többek között az egyik megfontolandó tényező, hogy ezek az aranyos állatkák átlagosan 10 évet élnek, így mindenképp hosszú távra kell velük tervezni.

A legfontosabb tudnivalók a tengerimalacokról

Mindenképp kell mellé egy társ, anélkül nem lesz teljes az élete. Ahhoz, hogy tengerimalacunk teljes, egészséges és boldog életet élhessen mindenképp szerezzünk mellé egy társat, hogy kiteljesedhessen. Sajnos más hasonló kisállat nem számít megfelelő társnak, így például egy nyúl vagy csincsilla nem lesz a bajtársa.

A társ választás nem is olyan egyszerű, mit ahogyan azt elsőre gondolnánk. Többek között két hím egyedet nem szabad összetenni, ugyanis felnőtt korukban nagyon komoly konfliktus és viszály alakulhat ki közöttük. A javaslat az, hogy két nőstény tartsunk együtt, esetleg két vagy több nőstényt egy ivartalanított hímmel. Mindenképp figyeljünk, hogy a hím példány ivartalanítva legyen, máskülönben hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy megszaporodott a tengerimalac állományunk.

Mire figyeljünk a környezet kialakításakor?

Alakítsunk ki a tengerimalac számára kényelmes környezetet, hogy jól érezzék magukat. Azok az állatok, melyek emberközeli helyen vannak tartva, megszokják az ember közelségét és a hozzá köthető zajokat, ezáltal sokkal barátságosabbak lesznek. Ezen kívül a szoba körülbelül 16-24 fokos legyen, ami az átlagos szobahőmérsékletet jelenti. Továbbá lehetőleg tartsuk jól szellőztetett helyen őket, de mégis huzatmentesen és a hőingadozásoktól is óvjuk őket.

A tengerimalacok szeretnek elbújni és kicsit egy maguk lenni. Erre biztosítsunk számukra malaconként egy kisházat, hogy amikor igényük van rá, elvonulhassanak.

Folyamatos törődést igényelnek, így naponta legalább egyszer játszani kell velük. Ha esetleg szabadon engedjük őket, nagyon vigyázzunk, hogy kábelekhez ne férjenek oda, ugyanis nyomban szétrágják.

Fontos, hogy megfelelő és mindig tiszta alom legyen alattuk. Ne legyen gyantás az alom, az ugyanis akár meg is ölheti a tengeri malacot. Az alom összepiszkított, szennyezett részeit minden nap ki kell cserélni, illetve a teljes almot is 3-4 naponta.

Szintén kiemelkedően fontos, hogy mindig megfelelő táplálékot kapjon. Minden nap adjunk nekik friss ivóvizet, tengerimalactápot vagy szénát és/vagy zöldséget-gyümölcsöt.
Ha ezeket a szabályokat betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy tengerimalacunk boldog és egészséges életet fog élni.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük