Miért érdemes kutyát tartani?

A kutya az ember legjobb barátja- tartja a mondás. És valóban igaz: a kutyatartásnak több előnye van, mint azt valaha is gondoltuk volna. A szőrös négylábúak társasága javítja az életminőséget, csökkenti a magányt és jólétet biztost az ember számára.

Ez teljesen logikus, hiszen a kutyák az emberekkel ellentétben feltétel nélkül tudnak ragaszkodni és szeretni, ezáltal a kutyatartás egyfajta biztonságérzetet nyújt a gazdinak.

Depresszió ellen és a fizikai aktivitás megőrzésére

Depresszió esetén is remek választás lehet egy kutya tartása, mivel az állat képes csökkenteni a félelmet, kétségbeesést, magányt és elszigeteltséget. Ez arra vezethető vissza, hogy a kutyák nyugodtak, elfogadók és képesek őszintén szeretni, mindezek mellett pedig az állat simogatásának is nyugtató hatása van, mivel az emberek ettől fontosnak és szükségesnek érezhetik magukat.

A kutyák fizikailag is segítik az embert, hiszen gondoljunk csak arra, hogy az évezredek során a kutyák az élet számos területén segítették az embereket, például gondoljunk a juhászkutyákra, a szánhúzókra, a vadászkutyákra, a felderítő kutyákra vagy a vakvezető kutyákra. Mivel a kutyáknak magas az intelligenciája, számos dologra beidomíthatók és ezáltal az ember segítségére lehetnek. A világon a terápiás kutyák kiképzése is egyre nagyobb teret hódít magának.

Sokan dilemmáznak, hogy vegyenek-e kutyát gyermekük mellé, de a kutatások szerint a kutyás gyermekek sokkal népszerűbbek, és erősebb szociális készségekkel rendelkeznek, nagyobb az önbecsülésük és kevésbé szorongnanak.

A kutya, mint a szocializációt elősegítő társ

A kutyák az egészségünkre is jó hatással vannak: mivel megnyugtatják az embert, csökkentik a feszültséget és ezzel egyidőben a vérnyomást is. Továbbá azzal, hogy el kell vinnünk kedvencüket sétálni, mi magunk is fittebbé és egészségesebbé válhatunk, valamint a kutyasétáltatás a stressz kezelésére is kiváló gyógymód. Azonban a kutya puszta jelenléte is jobban csökkenti a stresszt, mint egy barát jelenléte, hiszen a kutya soha nem ítél el minket, hanem feltétel nélkül képes szeretni.

Kutyasétáltatás közben pedig, ahogy kimozdulunk a lakásból, nagyobb a valószínűsége annak, hogy beszélgetésbe bonyolódunk másokkal, ezáltal új ismeretségekre és barátokra tehetünk szert, amely javítja az életminőséget. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a kutyasétáltatásnak szerepe van a szocializációban is.

Sőt, a kutyával akár a nagy Őt is megismerhetjük, hiszen a séta során lehet, hogy épp életünk szerelmét sodorja elénk a sors, és amennyiben ő is kutya tulajdonos, egyből meg is van a közös téma! Mindezek mellett számos olyan kutyás verseny és program van, ahol a hasonló állatbarátok ismerkedhetnek egymással.

Bátran kiejlenthetjük, hogy az élet minden egyes szakaszában megéri kutyát tartanunk, hiszen az idősek egészségi állapotát is javítja a háziállat, valamint csökkenti az Alzheimer-betegek ideges kitöréseit is.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük