Hogyan legyen hatékony a nyelvtanulásunk?

Sajnos az iskolában nem minden esetben tanítják meg a gyerekeket, hogy hogyan kell tanulni, így a későbbi életük során is sokan úgy vélekednek, hogy „utálnak tanulni”, pedig valójában csak nem sajátították el a helyes tanulási technikákat. Mivel mindenkinek másmilyen a gondolkodása, van, aki vizuális típus, míg van, aki hallás után jegyez meg dolgokat, így nincs egyetlen univerzális módszer a helyes tanulásra.

Azonban tanulni jó és egyszerű, ha megismerjük saját magunkat és kialakítunk egy stratégiát, amelyet többek között például a nyelvtanulás során is tudunk hasznosítani. Íme, néhány tanács, amelyek segítségével a nyelvtanulás hatékonyabban működhet.

Hallott szövegértés

Különösen a nyelvtanulás kezdetén fontos, hogy megtanuljunk hallgatni. Hasznos lehet, ha videókat, filmeket nézünk a célnyelven, és az sem probléma, ha nem értünk sok mindent, a lényeg, hogy hozzászokjunk a nyelv hangzásához, és felismerjünk egy-két szót. Figyeljünk, ha csoporttársunk beszél, és próbáljunk meg úgy is szöveget hallgatni, hogy le van írva az, ami elhangzik.

Ezt annyiszor hallgassuk meg, hogy a végén már minden szó ismerős legyen. Hasznos, ha egy adott szöveget mondatonként meghallgatsz, és minden mondatot elismételsz anélkül, hogy ránéznél a szövegre.

Beszéd és szókincs fejlesztése

Ahhoz, hogy képes legyél megszólalni egy adott nyelven, hasznos lehet, ha hangosan olvasol, így begyakorlod a célnyelv kiejtését, valamint ha megpróbálsz az adott nyelven kommunikálni másokkal. Ahhoz, hogy minél több szót megtanulj, nem muszáj a monoton, szótárfüzetes módszerhez ragaszkodnod, légy kreatív!

Készíts szókártyákat, írd rá a szavakat post-itekere, rajzolj a szótárfüzetedbe, a lényeg, hogy megjegyezd. A memorizálásban az is segíthet, ha ellentétpárokat, egymással rímelő szavakat egyszerre tanulsz meg.

Olvasás és írás

Ne szavanként olvass, hanem az egész szöveget olvasd el, akár többször is. Hasznos lehet olyan könyveket olvasni, amelyeket direkt a nyelvtanulásra írtak a célnyelven, és amelyek a nyelvtudásodnak megfelelő szinten a rendelkezésedre állnak. Az is hasznos lehet továbbá, ha dalszövegeket olvasol. Később, ha már jobban beszélsz az adott nyelven, belevetheted magad a nyelv irodalmába is. Ne feledd, hogy nem baj, ha nem értesz néhány szót, mert azokat gyakran a szövegkörnyezetből is ki tudod találni.

Érdemes alaposan begyakorolnod a nyelv ABC-jét első körben, ezután pedig jöhetnek a szavak. A megtanult mondatszerkezeteket begyakorolhatod úgy, hogy leírod a mondatot és váltogatod benne a szavakat, amennyiben pedig a tanár kijavítja az írásodat, azt írt le kijavítva is újra.

A nyugodt környezet megalkotása

Fókuszáljunk a rövid, világos nyelvtani szabályok megtanulására, és tanuljunk hozzá konkrét példákat is. Amennyiben elsajátítottuk a példákat, találjunk ki sajátokat is, amelyek a mi életünkre vonatkoznak. Használjuk ki a 21. század adta lehetőségeket: töltsünk le telefonunkra nyelvtanulást segítő alkalmazásokat, valamint írásokat, filmeket és zenéket a célnyelven.

Teremtsünk olyan otthont, amely a megtanulandó nyelvre emlékeztet, például tegyünk ki idézeteket az adott nyelven. Igyekezzünk minden nap gyakorolni, hogy beépüljön a nyelvtanulás a napi rutinunkba. Merjünk hibázni, ne féljünk attól, hogy kijavítanak, mert az hosszú távon a nyelvtudásunk tökéletesítését szolgálja. Keressünk magunknak tanulótársat, aki plusz motivációt ad a tanulásra.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük