Hogyan kerülhetjük el a fogvesztést?

Az mondják a mosoly a legszebb kiegészítő, amit viselhetünk. A szép mosoly alapfeltétele pedig a szép, egészséges és rendezett fogak. Napjainkban nem is olyan könnyű megőrizni fogaink egészségét, hiába a sok elektromos fogkefe, fogselyem, szájvíz. Annyi cukros ételt és italt fogyasztunk a hétköznapjaink során, hogy fogainknak igazi csatát kell vívniuk annak érdekében, hogy épek maradjanak.

Tanácsok fogvesztés elkerüléséhez

Nézzünk meg hét jótanácsot, amiket, ha megszívlelünk, fogaink meghálálják és még öregkorunkban is velünk lesznek.
Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk eltávolítani a lepedéket és az ételmaradékokat a fogainkról, használjunk fluoridos fogkrémet és szájvizet minden fogmosáskor.

A rendszeres fogmosás és fogselymezés alaposan tisztít. Törekedjünk a napi minimum két fogmosásra, de lehetőleg inkább minden étkezés után mossunk fogat, ami legalább 2 percig eltart és a fogak minden felületére kiterjed. A fogmosást követően pedig fogselymezzünk, hogy azokat a részeket is megtisztítsuk, ahová a fogkefesörte nem jut el.

Mondjunk nemet a rossz szokásokra!

Alapvetően a dohányzás rendkívül káros és igen kellemetlen szokás. Számos negatív hatással jár és rengeteg szervünket pusztítja. A pusztulás alól nem mentesülnek fogaink és az ínyünk sem. A dohányzás bármelyik fajtája nagymértékben roncsolja a fogaink és az ínyünk egészségét, elősegíti a száj és gégerák kialakulását, illetve elszínezi a fogakat.

Fogyasszunk kevesebb alkoholos italt. Az alkoholfogyasztás is növeli a szájüreg rák kialakulásának kockázatát, főleg dohányzással párosítva. A megfelelő étkezésen nagyon sok minden múlhat! Ha szeretnénk egészségesen élni, az egyik alapvető dolog, hogy egészségesen kell étkeznünk. Ez kihatással van a fogaink egészségére is.

Táplálkozzunk egészségesebben!

A sok cukor és keményítő fogyasztása elősegíti a lepedék lerakódását, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Törekedjünk arra, hogy minél több friss nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, amik azon felül, hogy tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, természetes módon tisztítják fogainkat.

Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy gyógyszerek miatt szájszárazságunk alakul ki. Ilyen esetben forduljunk orvosunkhoz és egyeztessünk vele a lehetőségekről, milyen alternatív gyógyszerek vannak. Látogassuk rendszeresen a fogorvot, akkor is, ha épp nem tapasztalunk semmilyen tünetet. Bármilyen probléma időben történő észlelése nagyban javítja esélyeinket abba, hogy időskorunkig megőrizhessük fogainkat.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük