A sáfrány jótékony hatásai

A sáfrány nagyon-nagyon sokféle ételben hasznosítható fűszerként. Sokszor ez az a valami, az a kis plusz ami még hiányzik az ételünkből. Továbbá a sáfrány a gasztronómián kívül az orvostudományban is megállja a helyét, ugyanis rengeteg pozitív hatással rendelkezik. Nézzük hát meg, hogy mit is tud a sáfrány.

Miért jó sáfrányt fogyasztani?

Finom ízén kívül még rengeteg tulajdonsága miatt szeretik az emberek. Természetes nyugtató hatással bír és csökkenti a stressz szintet. Ennek következtében Egy enyhébb altatóként is felhasználható akár, vagy az alvászavarok korrigálására.

A sáfrány hatással van a nemiszervek energiáira, ezért afrodiziákumként is számon tartják, valamint segít a menstruációs panaszok kezelésében. A méh regenerálódását is segíti, továbbá a fogamzóképességet is fokozza. Mind a nők, mind a férfiak számára kitűnő növény a sáfrány.

Segíti a tápanyagok felszívódását a belekben, ezáltal segíti az emésztést és enyhíti a bélgörcsöket. A test méregtelenítését is serkenti, ugyanis elősegíti a máj működését, serkenti az epe és a vese funkciókat. A szív erősítésében is szerepet játszik és a koleszterinszintet és csökkenti.

Az asztma kezelésére is hatásos lehet, mivel köhögés csillapító hatása is van, továbbá a memóriát is javítja. Szorongásoldó funkciójának köszönhetően depressziós tünetek ellen is alkalmazható. Továbbá gyulladás csökkentő, rák megelőző és agy védő funkcióval is rendelkezik. Mintha csak valaki kitalálta volna, hogy egyszerűen mindenre legyen jó és így is lett. Pedig tényleg szinte mindenre jó!

Mennyi sáfrányt ajánlott fogyasztani egy nap?

Azonban sajnos nem fogyaszthatunk belőle korlátlan mennyiséget az örökélet reményében. Figyeljünk oda, hogy napi 30 milligrammnál ne vigyünk be többet szervezetünkbe, az ugyanis már káros lehet. Terhesként sem igazán ajánlott a fogyasztása, ugyanis akár még vetélést is okozhat.

Észszerű mennyiségi kereteken belül érdemes lehet beiktatni heti étrendünkbe. Fogyaszthatjuk teaként, de ízesíthetjük vele például a párolt rizst vagy akár leveseket is. A sáfrány szerves részét képezi a spanyol és mexikói konyhának.

Ha normális kereteken belül fogyasztjuk a sáfrányt, rendkívül sokat tehet az egészségünkért. Rengeteg szintetikus gyógyszer fogyasztását elkerülhetjük ezzel az egyetlen növénnyel. És szerencsére nem csak egészséges, de finom is, így nem igazán van okunk arra, hogy ne fogyasszuk. Biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelő formáját, hogy fogyaszthassa.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük