konyhai lefolyó

Érdekességek a szennyvíz szivattyúról

Azt sokan tudják, hogy a mindennapokban minket körül vevő dolgok is számos érdekességet tartogatnak, azt viszont kevesen gondolnák, hogy ugyanez igaz a szennyvíz szivattyú termékeknél is. Pedig így van, és mit sem bizonyít jobban az a tény, hogy ez a cikk pont azt a területet járja körbe.

Nézzük meg, hogy mit is kell tudni erről a hasznos gépről a ház körül!

Mindenki másképp írja

Külön vitát lehetne kirobbantani a helyesírás témában, még ha a magyar helyesírás szabályai pontosan is rendelkeznek erről a dologról. A címben nevezett gépet ugyanis írják szennyvíz szivattyú, szennyvízszivattyú, de szennyvíz-szivattyú formában is.

Hogy melyik a helyes, azt az MTA helyesírás ellenőrző szoftvere elmondja, szerinte a szennyvízszivattyú formátum a megfelelő. A magyarázat szerint a két főnévből álló jelöletlen birtokos jelzői vagy jelentéssűrítő alárendelő összetételeket egybeírjuk.

Ha azonban a Google keresőbe beírjuk a különírt szennyvíz szivattyú változatot, arra 219000 találatok kapunk, az egybeírt változatra pedig 67400-et. Ez azt mutatja, hogy hiába a hivatalos szabályzat, a magyarok inkább külön írják ennek a gépnek a nevét.

Van szennyezettvíz-szivattyú is

Kicsit másféle gép a szennyezettvíz-szivattyú. Ellentétben a szennyvízszivattyúval, ez az eszköz maximum a 30mm-es, vízben lebegő szennyeződéseket tudja továbbítani. Emiatt ügyelni kell arra, hogy milyen helyen használják, és itt külön veszélyt jelent a konyhából kikerülő ételmaradék is.

Gyakori, hogy mind a szennyezettvíz-szivattyúnál, mind a szennyvíz szivattyúnál egy darálókést építenek be, mely feldarabolja a szennyeződéseket, ezáltan nem csak könnyebbé válik a gép munkája, de a csatorna is kisebb eséllyel dugul el.

Még egy külön érdekesség a helyesírás, a szennyezettvíz-szivattyút kötőjellel kell írni, mivel három szóból álló összetétel, és több, mint 6 szótaggal rendelkezik.

Szivattyút csak szakboltban érdemes vásárolni

Akármelyik típusú szivattyúról van szó, mindenképpen érdemes megfontolni, hogy hol szerezzük be őket. A Magyarországon elérhető néhány barkácsáruházlánc többségében rosszabb minőségű, olcsóbb gépeket árul, valódi szakértelmet pedig nem várhatunk az eladóktól.

Egy igazi szivattyú webshop viszont szakértő kollégákkal dolgozik, akik nem csak a kérdéseinket válaszolják meg, de szívesen segítenek kiválasztani a feladathoz megfelelő szivattyút is.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük