Klímák őszi karbantartásáról se feledkezzünk meg

A klíma addig lesz hasznos eszköz, amíg gondoskodunk a tisztán tartásáról. Ha a légkondicionáló készülék vírusokkal fertőzött levegőt fúj ki, akkor jobban járunk, ha be sem kapcsoljuk!

Az ősz egyet jelent a kiszámíthatatlan időjárással. Egyik nap pólóban sétálgatunk, a másik nap pedig keressük a téli kabátokat.

A nyári hűtésre használt klímák este újra szükségessé válnak, csak most a meleg levegő miatt nyomjuk meg a bekapcsoló gombot. Nem szabad sokáig húzni a döntésünket, mivel az ősz a legjobb hónap a féléves karbantartás elvégzésére.

Nincsenek annyira leterhelve a szerelők

Erre a tényre sokan nem szoktak gondolni, pedig nincs annál bosszantóbb, mint amikor elmegyünk időpontot kérni, és több mint egy hónapot kell várnunk. Ha megvárjuk az igazi fagyokat, amikor az emberek gyors megoldást keresnek a hidegre, akkor sokkal többen hívják a szerelőket, tehát a várakozási idő is megnő.

Nem kell kapkodni

Ha már ősszel elintézzük a kötelező karbantartási mizériát, akkor nyugodtan hátradőlhetünk. Mindegy, hogy egy hét múlva, vagy egy nap múlva érkezik a tél, a készülék fel lesz rá készülve. Amennyiben mindent az utolsó pillanatra hagyunk, akkor rohanás, kapkodás és bosszankodás lesz a vége.

Baktériumok a klímában

Lehet, hogy azok közé tartozunk, akik nem ijednek meg az egy hónapos várakozástól, de bizonyára meg fogunk ijedni a klímában található vírusoktól és baktériumoktól. A légkondicionálóban poros és nedves közeg alakul ki, ami tökéletesen megfelel a kórokozók szaporodásához, éppen ezért a megfelelő fertőtlenítésről gondoskodnunk kell.  A Legionella nevű baktérium akár tüdőgyulladást is okozhat, ami súlyos következményekkel szokott járni. Ha pedig gyerekek, idős emberek vagy házi állatok tartózkodnak a lakásban, akkor még fontosabbá válik a rendszeres tisztítás.

Egészségesebb levegő lesz a lakásban

A téli hónapok a kinti hidegről híresek, ami azt jelenti, hogy sokkal többet leszünk a lakásban. A reggeli szellőztetés pár percig tart, a nap során azonban teljesen elhasználjuk a tiszta levegőt. Ha nem akarunk megint szellőztetni, akkor dönthetünk a klíma bekapcsolása mellett is, ami nagyszerűen tisztítja a levegőt.

A légkondiban légszűrők vannak elhelyezve, amik segítenek kivonni a levegőben található kórokozókat és szennyeződéseket, valamint a készülék hatékonyabb működéséről gondoskodnak.

Otthon nem érdemes nekiállni

A karbantartás során a kültéri és a beltéri egység egyaránt sorra kerül. A kültéri egységet általában portalanítani kell, főleg akkor, ha egy forgalmas utca mellett élünk, ahol reggeltől estig mennek az autók. A falusi környezetben a madártollak, falevelek és a hasonló szennyeződések szoktak gondot okozni, amit szintén el kell távolítani.

A beltéri egységet fertőtleníteni kell, a szűrőt ki kell mosni egy megfelelő tisztítószer segítségével, és érdemes ellenőrizni a kábeleket és a működést is.

Elsőre úgy tűnhet, hogy ezek pár perc alatt elkészülnek, de inkább forduljunk szerelőhöz. Ha Ön is profikra szeretné bízni a klímája tisztítását, akkor az abgreen.hu weboldalon bővebben tájékozódhat.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük