A szervezettség kulcsa az egyetemen

Amikor a legtöbb diák megkezdi az egyetemet, sokukon teljesen úrrá lesz a pánik, mivel nemcsak egy teljesen új akadémiai rendszert kell megtanulniuk, hanem egy olyan módszerre is szükségük van, amellyel nyomon követhetik az összes feladatot, jegyzetet és vizsgaanyagot. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnák. Csak egy szimpla gyűrűs dosszié és egy lyukasztó kell hozzá.

Miért fontos a szervezettség az egyetemen?

Tudtad, hogy a szorongás és a stressz az elsődleges mentális egészségügyi problémák közé tartozik az egyetemisták körében? Ezekhez pedig leginkább általában a nagy terhelés, az alváshiány és a rossz időgazdálkodás vezet.

Amennyiben viszont, ha elsajátítod a szervezettség alapjait, az alapjaiban változtatja meg az egyetemi éveidet. Természetesen a stressz nem tűnik majd el teljesen az életedből, de tudományosan igazolt, hogy a rendszerezettség segít csökkenteni a kortizol szintjét, ami az elsődleges stresszhormon a szervezetben.

Tippek az iskolai mappa összeállításához

Számos módja van az iskolai dolgaid hatékony rendszerezésére, de az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb opció, ha az anyagokat tanórák szerint csoportosítod egy mappában. Bár a hagyományos mappa is remek erre a célra, de a papírok rendszerezése és a lapozás is nehezebb benne, ezért mi inkább a gyűrűs dosszié választását javasoljuk. Szerezz be mindegyik kurzushoz egyet-egyet!

Ha van egy órarended vagy egy heti beosztásod, akkor próbáld meg azokat a mappa fedelének bal felső sarkához rögzíteni, hogy mindig lásd őket, amikor kinyitod. De az is egy nagyszerű ötlet, ha ezt részt annak szenteled, hogy beragasztasz többféle méretű és formájú öntapadós cetlit, amely nagyon hasznos, ha további megjegyzéseket szeretnél hozzáadni a jegyzeteidhez, vagy ki kell jelölnöd egy szakaszt, amelyre később vissza szeretnél térni.

Ezt követően illessz be egy olyan oldalt, amelyen az adott kurzushoz tartozó feladatokat és azok leadási határidejét vezeted, hogy mindent fejben tudj tartani! Majd jöhet a tananyag, amelyet színes cetlik segítségével ossz fel különböző szakaszokra! Legyen például zöld a jegyzetek része, a piros a professzortól kapott szóróanyagoké, a kék a kitöltött teszteké, a fehér pedig a kötelező olvasmányoké.

Végső gondolatok

Bár ennek a rendszernek a kialakítása eltarthat egy ideig, de hosszú távon garantáltan megkönnyíti majd az életedet. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy fogadd meg a fenti tippjeinket, és próbáld meg ezeket a saját képedre formálni.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük