life coaching

Terápiával és life coachinggal kapcsolatos tévhitek

Nehéz lehet egyértelmű információkat szerezni, amikor egy life coach és egy pszichológus között próbálunk választani. Nagyon sok elfogult cikk olvasható ugyanis az interneten ezzel a témával kapcsolatban.

Egyesek fogalmazványok azt sugallják, hogy egy pszichológus csak abban jó, hogy segítsen a mentális egészségügyi problémákkal küzdőknek, de nem igazán tudja, hogyan sarkallja az egészséges embereket célok kitűzésére. Míg a többi írásban főként azt taglalják, hogy a life coaching egy humbug. Természetesen ezek egyikének sincsen igazság alapja.

Ezért gondoltuk, hogy ebben a cikkben egy tisztességes pillantást vetünk erre a két rivális szakmára, és eloszlatunk néhány mítoszt.

A terápia és a life coaching teljesen más

E két metódus során ugyan különböző módszereket használnak, de sok esetben a szakemberek hasonló terepet fednek le, és emiatt tűnhet úgy a páciensek számára, hogy a terápia és a life coaching hasonló.

Bár a terapeuták főként a mentális egészségi állapotok kezelésére lettek kiképezve, de segíthetnek akár az életcéljaid tisztázásában, és ezek elérése közben felmerülő akadályok leküzdésében is, amelyet életvezetési tanácsadó is végez.

A coachok tisztában vannak azzal, hogy a life coaching nem terápia, és a terápiára szoruló pácienseket egyből egy pszichológushoz irányítják. Néha azonban akadnak olyan esetek, amikor a páciensek nem egyértelműen depressziósak, vagy nem mutatnak rossz mentális egészségi állapotra jellemző tüneteket. Ám még akkor is, ha egy coach nem lépi át egyértelműen a terápia vagy a mentálhigiénés ellátás nyújtásának határát, nem képezik ki olyan jól az ilyen jellegű munkák elvégzésére, mint egy terapeutát.

A terapeuták a múltra, az életvezetési tanácsadók a jövőre összpontosítanak

Bár a terapeuták legtöbbször a múltadban való elmélyülésben és annak megértésében segítenek, de ez nem jelenti azt, hogy mindig ezt teszik. Valójában a terápia egyes stílusai és módszerei szinte kizárólag a jelen pillanatra összpontosítanak.

Az sem igaz, hogy a terapeuták nem néznek a jövőbe. Az egyetlen módja ugyanis az előrehaladás méréséhez, ha megnézik, mennyivel vagyunk közelebb önmagunk azon verziójához, amelyiket szeretnénk elérni. De annak sincsen igazság alapja, hogy az életvezetési tanácsadók a life coaching során nem néznek a múltunkba, hogy többet megtudjanak rólunk.

Mind a terapeuták, mind az életvezetési tanácsadók segíthetnek tisztázni, hogy mit szeretnénk, és segíthetnek abban, hogy egy jobb jövőért dolgozzunk.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük