Milyen kártevőkre érdemes odafigyelni télen?

Annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, hogy a kártevőkkel kapcsolatos problémák a tél beköszöntével megszűnnek, az igazság az, hogy minden évszaknak megvan a maga sajátos időszaka, így a kártevők típusai eltérhetnek a nyári szezonhoz képest. Az egyik ok, amiért gyakran úgy gondolják, hogy télen kevesebb kártevő van, mint nyáron, az az, hogy az utóbbi időszakban a rovarok könnyebben láthatók, míg a hidegebb évszakokban inkább rejtekhelyeiken maradnak. Nézzük, hogy mik a gyakoribb kártevők a téli időszak alatt!

Ágyi poloskák

Ez az apró rovar, közismert nevén poloska, bosszantó csípéseket okoz embereknek és állatoknak egyaránt, amelyek hegesedéseket és bőrirritációkat hagynak maguk után. A poloska-probléma felismerése gyakran bonyolult, mivel csípéseiket összetévesztik a szúnyogokéval. A poloska szőnyegeken, matracokon, kanapékon és függönyökön bújnak meg. Az ágyi poloskák ellen mindig időben kell védekezni, különösen, ha szállodát üzemeltetünk.

Rágcsálók

Bár normális azt gondolni, hogy ez egy tipikus nyári kártevő, az igazság az, hogy télen meleg helyeket keresnek, hogy megvédjék magukat az alacsony hőmérséklettől, ami éppen a lakásunk szokott lenni. A patkányokkal és egerekkel az a probléma, hogy bár nem látod őket, elbújnak és szaporodnak, és nem biztos, hogy tudod, hogy nagy problémád van ezzel a kártevővel, amíg a meleg időben el nem kezdenek előbújni. Ezért érdemes fontolóra venni a patkányirtás levezénylését, amíg nem késő, hiszen súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

Pókok

A pókok egész évben jelen vannak, de télen a leggyakrabban a beltérben láthatók. A legtöbb beltéri pók nem veszélyes, de a legjobb, ha kordában tartjuk őket, mivel a nagyszámú rovar jelenléte problémát jelenthet. A pókcsípések nem kellemesek, úgyhogy rendszeresen ellenőrizzük a számukat.

Termeszek

A termeszek egész évben problémát jelentenek, mivel az év bármely szakában folyamatosan eszik a fát. Bár a hőmérséklet befolyásolja tevékenységük ütemét, és a hidegebb évszakokban lelassul, a lakások és helyiségek belsejében általában optimális hőmérséklet uralkodik a túlélésükhöz, így továbbra is fáradhatatlanul dolgoznak tovább. Ez a kártevő az egyik legnehezebben kiiktatható, ezért a termeszek elleni védekezést feltétlenül bízzuk profi és tapasztalt csapatra.

A leggyakoribb téli kártevők megjelenésének megelőzése

A legfontosabb dolog, amit meg kell érteni, hogy bár a rovarok és rágcsálók télen kevésbé láthatók, fejlődésük és tevékenységük ilyenkor is folytatódik. A legfontosabb megelőző intézkedések közé tartozik a takarítás és az ellenőrzés. Alapvető fontosságú a lakás, az épület vagy a helyiségek tisztán tartása.

Hogyan hat a hőmérséklet a rovarokra?

A rovarok hidegvérű állatok, amelyek nem képesek saját testhőt termelni. Ez azt jelenti, hogy a környezetük hőmérséklete fontos szerepet játszik növekedésükben, fejlődésükben és viselkedésükben.

Hűvös időben

A rovarok úgy alkalmazkodnak a hidegebb hőmérséklethez, hogy melegebb éghajlatra vándorolnak, téli álmot keresnek, vagy menedéket keresnek, ami a földbe ásástól kezdve az otthonunkba való behatolásig terjedhet.

Nem véletlen, hogy ezekben a hónapokban pókok, katicabogarak, csótányok és más rovarok szoktak beköltözni a lakásba.

Amikor az időjárás hidegre fordul, sok rovar ellustul. Egy hideg éjszaka után a szöcskék gyakran túl merevek ahhoz, hogy ugráljanak, amíg a nap újra felmelegíti őket. Egyes repülő rovarok pedig nem tudják elég gyorsan mozgatni a szárnyaikat ahhoz, hogy repüljenek, amikor a hőmérséklet csökken.

Meleg időjárás

A trópusok kivételével a rovarok szaporodási aránya általában a melegebb hónapokban nő, ezért több rovart látunk, amikor a hőmérséklet emelkedik. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a rovarok anyagcseréje is, ami azt jelenti, hogy a túléléshez többet kell enniük. Ezért a melegebb hónapokban előfordulhat, hogy a rovarok betolakodnak az otthonokba, hogy finom falatokat keressenek.

Hogyan hatnak a heves esőzések és szárazságok a kártevőkre?

Az emberekhez hasonlóan a rovaroknak is vízre van szükségük a túléléshez. A túl kevés vagy túl sok eső hatása a rovarokra azonban a rovarok fajtájától függ. A kártevők általában keresik a vizet, de a túl gyakori esőzés következtében szeretnek a lakásban tartózkodni.

Száraz időben

A rendkívül száraz időjárás miatt sok rovar, köztük a hangyák és a tücskök is víz után kutatnak. Egyes rovarok akkor fejlődnek és szaporodnak, ha száraz és meleg az éghajlat. Ilyen körülmények között például a szöcskék és az atkák populációi exponenciálisan megnőnek, és aszályos időszakokban tönkretehetik a termést.

A szúnyogoknak szintén vízre van szükségük a peték lerakásához és a szaporodáshoz, ezért a száraz időjárás hatással van a szaporodásukra, még akkor is, ha a hőmérséklet az aktivitásuknak megfelelő tartományban van.

Nedves időben

A több csapadék növeli a nedvességet kedvelő rovarok, például a szúnyogok, csótányok, poloskák és termeszek aktivitását. A szúnyogok az állóvízbe rakják le petéiket. Ezért egy heves esőzés után a szúnyogpopulációk megnövekedhetnek. A túlzott esőzések során számos rovar, köztük pókok, hangyák és csótányok szállják meg az otthonokat, hogy menedéket keressenek.

Ahogy láttuk, a téli hónapok során leginkább a menedéket kereső kártevőkre kell odafigyelni, hogy tavasszal se legyen invázió.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük