Hogyan legyek webfejlesztő?

Ebben a cikkben azoknak próbálunk meg segítséget nyújtani, akik szeretnének megismerkedni a webfejlesztéssel, de nem tudják, hogy hogyan induljanak el. Bemutatjuk, hogy melyek az első lépések, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy te is webprogramozóvá válj.

Sajátítsd el az alapokat

Először is el kell döntened, hogy a webfejlesztéshez tartalomkezelő rendszereket (például WordPress), weboldalépítőket (például Elementor) akarsz használni vagy a kódolást választod. Ha könnyebben, kattintgatva szeretnél weboldalakat készíteni és hajlandó vagy beáldozni az egyediséget, akkor a tartalomkezelő rendszerek tökéletes választások lehetnek számodra.

Az egyik legismertebb tartalomkezelő rendszer a WordPress, melyet csak fel kell telepítened a tárhelyedre és a weboldalad már fut is. Állíthatsz benne sablonokat, amelyek meghatározzák az oldalad kinézetét, tölthetsz le bővítményeket, melyek új funkciókkal egészítik ki a weboldalad, illetve írhatsz benne cikkeket, tölthetsz fel képeket, videókat, hangfájlokat. Ebben az esetben a weboldalad kinézetét a sablonok fogják meghatározni, ha kicsit egyedibb megjelenést szeretnél biztosítani neki és már otthonosan mozogsz a tartalomkezelő rendszer (CMS-nek is nevezik) használatában, akkor érdemes megismerkedni egy weboldalépítővel, amelyben blokkról-blokkra építheted fel a weboldalad, de még mindig nem szükséges kódolnod. A legismertebb oldalépítő bővítmény WordPress-hez az Elementor, de a Divi, a Gutenberg és az Oxygen Builder is nagyon népszerű. Érdemes kipróbálni mindet és kitapasztalni, hogy melyik áll a legjobban kézre.

Ha esetleg egyből a nehezebb opciót választanád és programozva, kódolva építenél weboldalakat, akkor legelsőnek a HTML nyelvvel kell megismerkedned, mely lehetővé teszi, hogy a weboldalon megjelenő elemeket létrehozd vele. A HTML-el létrehozhatsz gombokat, képeket szúrhatsz be az oldalba, dobozokat készíthetsz, szövegeket írhatsz, beviteli mezőket hozhatsz létre. A HTML a megjelenő elemek létrehozásáért felelős, ha a kinézetét is szeretnéd befolyásolni, akkor meg kell ismerkedned a CSS-el, mely segítségével a HTML-ben létrehozott elemek megjelenését határozhatod meg. Például a HTML-ben létrehozott gomb méretét, színét szabhatod meg.

A statikus oldalakon túl

Az előző pontban taglalt, HTML-el és CSS-el készített oldalakat statikus oldalaknak hívjuk, azért mert rajtuk még nem lehet műveleteket végezni. Nem lehet például egy űrlapot leadni és elküldeni a weboldal üzemeltetőjének. Ha szeretnék túllépni a statikus weboldalakon, mert például szeretnénk, hogy a felhasználók betudjanak jelentkezni a weboldalunkra, akkor meg kell ismerkednünk a PHP-val, amely lehetővé teszi, hogy hitelesítsük a felhasználó által beírt adatokat és a helyessége alapján döntsük el, hogy beengedjük-e az oldalra vagy sem. Ezeket az adatokat egy SQL adatbázisban tároljuk, így ezzel is meg kell ismerkednünk. Bár nem kell nagyon belemélyedni, hiszen csak pár táblát, rekordot kell létrehoznunk, illetve lekérdezéseket írnunk, de ezzel is érdemes foglalkoznunk. Ezek után vagy előtt szorítsunk időt a JavaScript számára is, hiszen segítségével interaktívabbá tehetjük a weboldalunkat.

Válj professzionálissá

Ha túl vagyunk az eddig említett webnyelveken, akkor mindenképp érdemes megismerkednünk egy keretrendszerrel, amely nagyban felgyorsítja és megkönnyíti a webfejlesztést. Itt már nem lehet feketén-fehéren meghatározni, hogy melyiket érdemes mindenképp megismerned és megtanulnod. A legtöbb esetben az adott feladat, munka fogja meghatározni, hogy éppen melyik lesz a legideálisabb a feladat elvégzésére. Segítségképp álljon itt pár keretrendszer, melyekről a legjobb véleménnyel van a szakma: Laravel, CakePHP, Symfony, Angular, React, Vue.js, Node.js.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük