porszívó

Az elkoszolódott porszívó szűrő duplán is veszélyt jelent

Magyarországon is egyre több helyen találhatók meg a modern porszívók, melyek már különféle szűrőket használnak fel a beszívott, illetve a kifújt levegő megszűrésére. Ezek a gép megvásárlásakor szintén vadiúj állapotban vannak, ezért nem kell velük foglalkozni.

Más a helyzet azonban akkor, ha már rendszeresen használjuk a porszívót, ugyanis a szűrők egy idő után elkoszolódnak. Ha pedig elhanyagoljuk őket, akkor kétszeresen is veszélyt jelenthetnek.

Milyen veszélyt jelent a koszos porszívó szűrő az emberi egészségre?

Ahogy egyre több szennyeződés, por, kórokozók és már idegen anyag tapad meg porszívó szűrőinek felületén, annál több jut belőlük vissza a lakás légterébe. Ráadásul a betegséget okozó apró betolakodók egy idő után szaporodni is kezdenek a felületeken, ezzel még több fertőzőképes anyagot fújhat ki a porszívó.

Bár minden korosztály esetében fontos a tiszta környezet, de a gyerekek, idősek és krónikus betegek esetében kiemelten fontos ez. Emiatt nem érdemes a pár ezer forintos tételt jelentő porszívó szűrőkkel spórolni, hanem a gyártó által megadott időközökben le kell cserélni őket.

Milyen problémát okozhat a porszívónál az elkoszolódott szűrő?

A porszívóknál is problémát okozhat a rendszeres karbantartás elmaradása. A telítődő szűrőkön kevesebb levegő jut át, ez főleg a bemeneti oldalnál problémás, mivel ilyenkor az eszköz motorjának nagyobb erőfeszítést kell kifejtenie. Ha pedig ez állandósul, akkor előbb-utóbb tönkre is megy a motor.

Ez a főalkatrész bár cserélhető, az átlagos gépeknél a költsége és a szerelési díj megközelíti vagy meg is haladja egy új berendezés megvásárlását. Figyelni kell a gyártóra is, mivel a legtöbb esetben például a Samsung porszívókba Samsung szűrő szükséges, a Philips gépekbe Philips, és így tovább.

Érdemes figyelni a sorozatszámokra és típusokra is, mivel sokszor még egy gyártón belül is többféle szűrőtípus érhető el. Így hiába van nekünk Samsung porszívónk, ha nem a megfelelő modellhez tartozó szűrőkészletet vásároltuk be.

A tévedés kis odafigyeléssel elkerülhető, a vásárlás pedig a porzsák és porszívó webshopoknak köszönhetően ma már pillanatok alatt megoldható.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük