A 7 legfontosabb konyhai fűszernövény

A konyhai fűszernövények listája hosszú és egyre hosszabb. Minden ételhez füvek, levelek és szárak tartoznak.

Mind újra növekvő népszerűségnek örvend, és egyre gyakrabban találkozhatunk beépített konyhák ablakpárkányán vagy pultokon.

A gyógynövények és fűszerek újjáélednek. Ezt elsősorban annak köszönhetjük, hogy kíváncsian nézzük a szélesebb képet számos ország konyhájában. Az éttermekben gyógynövényes saláták, a szupermarketekben ma már a petrezselyem mellett egzotikus fűszernövényeket is lehet kapni, a gyorséttermek kedvelői pedig a fagyasztóból markolnak zöldet.

És ha van egy kis hely a konyhában vagy az ablak mellett, egyszerűen megtermelheti saját friss ízhordozóit.

Az alapok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen konyhából sem

Mindenki ismeri, mindenki használta már.

Petrezselyem

Sima és göndör megjelenésű. Minden más fűszernövényhez és szinte minden ételhez illik. Gyakran használják díszítésre is, friss zöldet és erős ízt kölcsönöz pörkölteknek, húsoknak és egyebeknek.

Metélőhagyma

A vékony szárak szinte úgy néznek ki, mintha egyenesen a tervezősarokból érkeztek volna. Ízük enyhén fűszeres, salátákban, szószokban remekül helyettesíti az intenzív hagymát.

Kapor

Jól passzol a friss halhoz, különösen a tengeri hal enyhén sós ízéhez. A kaprot ősidők óta használják konyhai gyógynövényként, és egyike azoknak a fűszernövényeknek, amelyek frissen ízlik a legjobban.

Ha szereted az olaszt

Spagetti aromás pestoval, paradicsomos-mozzarella bazsalikommal, bárányhús kakukkfűvel: A mediterrán konyhában a fűszernövények számos étel hozzávalóinak élén állnak.

Kakukkfű

Hús- és burgonyaételekhez illik a legjobban. A kakukkfű íze csípős és enyhén kesernyés. Érdekesség: A szárított kakukkfű aromája – sok más fűszernövénytől eltérően – erősebb, mint a frissé.

Bazsalikom

Mi lenne a paradicsomos mozzarella e klasszikus fűszernövény nélkül? Íze enyhe, de összetéveszthetetlen. A bársonyos levelek remekek salátákba vagy dekorációként. A felesleges bazsalikom könnyen lefagyasztható: a leveleket fagyasztóedénybe nyomkodjuk, kevés olívaolajjal elkeverjük, az edényt lezárjuk és lefagyasztjuk.

Oregánó

Sok tésztaszósz „kötelezője”, az olasz pizza nehéz elképzelni nélküle, és gyakran szerepel a gyógynövénykeverékekben. Fűszeres, enyhén csípős íze salátákba is illik.

Rozmaring

Csodálatos illata van! A tűlevelű ágak fenyőzöldre emlékeztetnek. A rozmaring sokoldalú gyógynövény, kiválóan alkalmas szárnyas- vagy sertéshúshoz.

Sütéskor és grillezéskor gyakran egész gallyakat használnak. A tűk számos illóolajat tartalmaznak, amelyek serkentik az étvágyat.

Nevelje saját konyhai fűszernövényeit

A legtöbb konyhai fűszernövény nagyon alkalmas a kis cserepes fűszernövénykertbe a konyhában.

A legegyszerűbb, ha a korai fiatal növényeket virágcserépbe helyezzük, és ablak mellé helyezzük.

A növényeknek napi négy-öt órányi napsütésre és állandó, 18-22 fokos hőmérsékletre van szükségük.

Öntözéskor a következő szabály érvényes: A mediterrán fűszernövények szeretik a szárazságot, az őshonos növényeknek több vízre van szükségük.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük