kávé

Tudnivalók a profi baristává történő váláshoz

Bár a barista nem egy olyan foglalkozás, amit egy pár hetes tanfolyamon teljesen el lehet sajátítani, de egy profi barista képzés segíthet lerakni az alapokat ahhoz, hogy megfelelően tudjunk boldogulni ebben a fejlődési lehetőségekkel teli szakmában.

Miből áll pontosan a barista munkakör?

Nos, ez a kérdés általában erősen megosztja az embereket. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az udvarias és mosolygós kiszolgálás számít inkább prioritásnak, mivel a kávé ízének emléke kevésbé ég be a vendégbe.

A másik csoport viszont úgy vélekedik, hogy sokkal fontosabb a kávé elkészítésének precíz művelete és az ízek tudatos előcsalogatása, mivel ezek teszik igazán izgalmassá és magas szintűvé ezt a szakmát.

Ami minket illet, valahol a két tábor között vagyunk félúton. Nem áldozzuk be sem a kiszolgálást, sem a minőséget a másik oltárán, hanem mindkét dolognak kiemelt figyelmet szentelünk.

Milyen tulajdonságokra van szükség a betöltéséhez?

Elsőként talán a kávé folyamatainak megértését mondanánk, amely véleményünk szerint legalább olyan fontos, mint az elkészítés gyakorlata. Hiszen, ha nem értjük igazán a kávénkat, akkor nem is fogjuk tudni hogyan készítsük el a legjobban.

Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelni alapanyagok alapos megismerésének, melyhez az egyik leghatásosabb módszer a cupping, amelynek a lényege, hogy semmilyen kávé készítő eszköz ne befolyásolja a kávénk ízét.

Szükség van hozzá egy jó minőségű őrlőre, egy mérlegre, egy stopperre, egy vízforralóra, illetve cuppingolásra alkalmas edényekre és kanalakra. Az utóbbi háromból szerencsére már több cég is gyárt kifejezetten erre a célra optimalizált változatokat, így nem jelenthet gondot beszerezni őket.

Ezeken kívül már csak némi koncentráció fog kelleni, hogy képesek legyünk odafigyelni az ízjegyekre, valamint értelmezni és detektálni tudjuk azokat. Fontos megjegyezni, hogy az ízjegy nem egyenlő az ízzel, vagyis, ha a zacskón az van feltüntetve, hogy barack, repceméz és tejcsokoládé, attól még a kávé nem lesz édes. De, ha odafigyelünk rá, képesek leszünk észrevenni a zamaton, az utóízen, és a savasságon ezeket az aromákat.

A baristának emberként is helyt kell állnia

Mivel a kávé a barista tolmácsolásában kerül a vendég elé, így sokat számít az, hogy milyen emberi értékekkel tölti fel a pillanatot. Az az egy mosoly és néhány jó szó lehet, hogy a kávézóba betérő emberek számára a nap legbensőségesebb 5 perce lesz.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük