kisbaba

A babafészek azok közé a babaholmik közé tartozik, amelyeket még az új jövevény érkezése előtt érdemes beszerezni egy baba webshop vagy egy bababolt kínálatából. Olyan puha ölelő közeget biztosít ugyanis a baba számára, ami nagyon hasonlít az anyaméhre, és így kevésbé tűnik neki furcsának az az új világ, amibe megszületett. Ezért is alkalmazzák egyébként a svéd szülészeteken pólya helyett már az inkubátorokban is.

Ráadásul nem csupán az ágyban használható, hanem bárhová magunkkal vihetjük benne a babát. Amíg mi főzünk a konyhában, vagy kertészkedünk, ő jót szundikálhat benne. Az alakja és a szélei gondoskodnak arról, hogy még a moro reflexre – önkéntelen végtag mozgások – se ébredjen fel.

Erre a két dologra érdemes odafigyelni a babafészek választásnál!

Az első és talán a legfontosabb dolog a tisztíthatóság, hiszen a több babaholmihoz hasonlóan a gyermekünk folyamatosan érintkezni fog vele, ami miatt elengedhetetlen, hogy mindig makulátlanul tiszta legyen. Ezért is célszerű olyan babafészket választani, amelynek a matraca eltávolítható.

De természetesen a biztonság is ugyanolyan fontos. Kerülni kell azokat a babafészkeket, amelyeknek a peremét szalaggal vagy zsinórral lehet összefogni, mivel ezekbe könnyedén belegabolydat a baba, ami jobb esetben csak az álmát zavarja meg, rosszabb esetben viszont fulladást is okozhat.

Mi a helyzet akkor, ha a gyerkőc kinövi?

Mivel a babák rohamos ütemben nőnek, így hamar kinövik az első babafészüket. A szülők ekkor válaszút elé kerülnek: vagy hagyják, hogy babafészek nélkül aludjon tovább a gyermekük az ágyában, vagy vásárolnak egy nagyobbat, mivel azt látják, hogy hiányzik neki az a fajta komfort- és biztonságérzet, amit ez a puha kuckó nyújtott.

Emellett olyan szülő is akad, aki ezt a kálváriát azzal oldja meg, hogy egyből nagyobb méretű babafészket vásárol. Ezzel azonban pont a lényege veszik el ennek a babaholminak, hiszen nem fogja megfelelően körülölelni a gyerkőcöt, és így nem tudja majd érzékelni a peremeit minden oldalról.

De szerencsére manapság kaphatók már állítható méretű babafészkek is, amelyek hatalmas előnye, hogy együtt nő a picikkel. Ezáltal pedig sok-sok hónapon keresztül lehet a gyermekünk kuckója, és, ha beválik, akkor szükségtelen lesz nagyobb méretű babafészket vásárolni.

Ezt is olvassa el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük