Hírek,  Technológia

Útjára indult a küldetés, hogy élelmiszert termesszenek az űrállomásokon

A világűrben élő asztronauták számára készített ételek, mint például steak, püré és desszertek, hamarosan egyedi sejtekből nevelhetők, amennyiben egy most indított kísérlet sikeres lesz. Az Európai Űrügynökség (ESA) projektje azt vizsgálja, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek mennyire életképesek a súlytalanság és a fokozott sugárzás körülményei között, nemcsak a Föld körüli pályán, hanem más égitesteken is. Az ESA célja, hogy új módszereket fedezzen fel az asztronauták táplálásának költségeinek csökkentésére, amely naponta akár 20 000 fontba is kerülhet egy-egy űrhajós számára. A kutatócsapat tagjai szerint ez a kísérlet az első lépés egy kis méretű élelmiszertermelő üzem kifejlesztéséhez, amely várhatóan két éven belül az International Space Station (ISS) fedélzetén működik majd.

Dr. Aqeel Shamsul, a Bedfordban működő Frontier Space vezérigazgatója és alapítója, aki a koncepciót az Imperial College londoni kutatóival közösen fejleszti, azt állítja, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a NASA célja, miszerint az emberiség több bolygóra is eljusson, megvalósulhasson. „Az álmunk az, hogy gyárakat építsünk a világűrben és a Holdon” – mondta a BBC Newsnak. „Gyártó létesítményeket kell létrehoznunk a Földön kívül, ha biztosítani akarjuk azt az infrastruktúrát, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy éljenek és dolgozzanak az űrben.”

A laboratóriumban előállított élelmiszerek magukban foglalják olyan élelmiszer-összetevők, mint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, tesztcsövekben és tartályokban való növesztését, majd feldolgozását, hogy azok megjelenésükben és ízükben is hasonlítsanak a normál ételekhez. Az Egyesült Államokban és Szingapúrban már forgalomban van laboratóriumban előállított csirke, míg a laboratóriumban készült steak az Egyesült Királyságban és Izraelben még engedélyezésre vár. A Földön a hagyományos mezőgazdasági élelmiszer-termelési módszerekkel szemben környezeti előnyöket tulajdonítanak ennek a technológiának, mint például a kisebb földhasználat és a csökkentett üvegházhatású gázok kibocsátása. Az űrben azonban a legfőbb motiváció a költségek csökkentése.

A kutatók azért végzik el a kísérletet, mert rendkívül drága az asztronauták élelmiszerének szállítása az ISS-re – a becslések szerint ez akár 20 000 fontot is elérhet. A NASA, más űrügynökségek és magánszektor cégek célja, hogy hosszú távú jelenlétet teremtsenek a Holdon, az űrállomásokon, sőt talán egy napon a Marson is. Ez azt jelenti, hogy élelmiszert kell küldeni több tucat, végül pedig több száz asztronauta számára, akik az űrben élnek és dolgoznak. Dr. Shamsul szerint ennek rakétával való szállítása rendkívül költséges lenne. „Érdemes lenne inkább az űrben élelmiszert termelni” – javasolja. „Kezdetben egyszerű, fehérjében gazdag pürét készíthetünk, majd egyre bonyolultabb ételeket, amelyeket a világűrben állíthatunk össze.” A jövőben pedig akár 3D nyomtató segítségével is elkészíthetjük az ételeket, például egy steak-et.

A laboratóriumban előállított élelmiszerek tervezése során az Imperial College séfje, Jakub Radzikowski is részt vesz, aki a konyhai oktatásért felelős dizájner. Jelenleg természetes eredetű gombákból nyert keményítőket és fehérjéket használva dolgozik az ételek receptjein, mivel a laboratóriumban előállított összetevők engedélyezése még folyamatban van. Az űrhajósok számára olyan ételeket szeretnének készíteni, amelyek ismerősek a különböző kultúrákból érkezők számára, ezáltal kényelmet nyújtva nekik. „Bármilyen konyhát reprodukálhatunk az űrben” – mondta Jakub.

A kísérlet során a szakemberek egy kisebb bioreaktort is küldtek az űrbe, amely a SpaceX Falcon 9 rakétájával indult el. A kutatók célja, hogy megértsék, hogy az élelmiszerek hogyan növekednek a Földön kívül, és miként lehet azokat a jövőben fenntartható módon előállítani. Dr. Sharman, az Egyesült Királyság első asztronautája is részt vett a kóstolókon, és a laboratóriumban készült ételekről elmondta, hogy sokkal ízletesebbek lehetnek, mint a hagyományos asztronauta ételek. „Az űrbe küldött ételeknek nemcsak táplálóaknak kell lenniük, hanem ízletesnek is, hogy az asztronauták szívesen fogyasszák őket” – tette hozzá.

Forrás: https://www.bbc.com/news/articles/cp34wzql2xvo

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük